De ce e important să cazi?

Pentru că descoperi cum se simte. Deseori chiar e nevoie să simți pe pielea ta ce înseamnă o căzătură, „dai cu capul de pragul de sus”. De aici pot apărea două tipuri de efecte: Dacă descoperi că e neplăcut, că te poți chiar răni, ești mult mai atent la explicațiile despre cum să nu cazi. Dacă nu ți se pare cine știe ce, ajungi să fii mai relaxat când patinezi pe opt roți mici, ceea ce facilitează acumularea de informații despre tehnicile rollerskatingului. De cele mai multe ori teama este diminuată când o necunoscută își schimbă statutul în cunoscută.

Pentru că înveți să lupți. Bine, nu chiar la prima căzătură. Dar de la a doua în sus și cu ajutorul profei, deprinzi mișcările care îți pot atenua impactul cu solul. Ah! Și înveți și ce condiții ar trebui îndeplinite pentru a alege opusul: pentru a lăsa corpul să cadă, pentru că așa reduci de fapt din daune. Da... treabă complicată.

Pentru că înveți să te ridici. Aici, alte proceduri. Am văzut rollerskateri pentru care ridicarea este o adevărată provocare. Nu vor să cadă, nu de teama juliturilor sau a durerilor, ci pentru că nu se mai pot ridica. Sunt doar câteva trucuri la mijloc.

Era să uit: pentru că afli ce e de făcut când ești jos. Sunt câteva lucruri de verificat la tine, la role, dar cel mai important este să râzi sau măcar să zâmbești. Nu te încurcă masca de protecție. Se vede în ochi. Mărturisesc că, atunci când eram puștoaică, mi-era teamă să nu râdă ceilalți de mine când mă trezeam pe jos, așa că alegeam să râd eu prima.

Eu am căzut de zeci de ori pe vremea când echipamentul de protecție nu era la îndemâna unei mici rollerskaterițe de provincie. Cel mai des încercam să mă proptesc în vreun coș de gunoi, dar nu-mi ieșea. După niște ani de căzături, aș putea scrie un capitol întreg despre cum să preîntâmpini, cum să te aperi, cum să reacționezi când dezechilibrul este iminent, cum să-i protejezi pe alții care ar putea fi răniți în traseul tău către asfalt, cum să-ți redobândești echilibrul, cum să te ajuți de centrul de greutate și multe altele. Pe unele dintre ele deja le-a deprins mica Nora. O vedeți în fotografie. Ea mi-a amintit că și căzătura are rostul ei.