În rollerskating și în viată cercurile te învață foarte multe:
1. Îți alegi culorile și le trasezi pe asfalt (fără role in picioare). Tot desenezi și ziua, și noaptea, până când reușești cercurile perfecte pentru tine.
- îți alegi principiile și cu ele îți trasezi obiectivele (fără adjuvante). Îți tot construiești calea în viață. Muncești la ea și ziua, și noaptea, până când simți că ai creat drumul care corespunde perfect unicității tale.
2. Acum îți pui rolele în picioare și începi traseul, pe parcursul căruia trebuie să ții cont simultan de o mulțime de aspecte: poziția corectă a corpului, păstrarea greutății pe un singur picior în funcție de direcția deplasării și folosirea celuilalt pentru împingerea întregului trup. În plus, ajustezi toate astea în funcție de cât de larg este cercul și, cum sunt trei unul în celălalt, e clar că trebuie să te adaptezi constant.
- Acum ai adjuvante (părinți, bunici, alte rude, prieteni, cunoștințe, dascăli, poate puțin și profa de role) și îți începi călătoria prin viață, în decursul căreia trebuie să ții cont simultan de o mulțime de aspecte: păstrarea "coloanei vertebrale intacte", indiferent de numărul și intensitatea tentațiilor care ar putea s-o îndoaie; păstrarea valorilor deja integrate în același sac și capacitatea de a adăuga altele noi, în funcție de forța, direcția și ambiția cu care te "împingi" pe roată. În plus, ajustezi toate astea în funcție de cât de amplă și relevantă îți desenezi viața. Și cum, treci prin tot felul de etape (în cadrul cărora te ajuți de ce ai dobândit anterior), trebuie să te adaptezi mereu, să știi mereu care este pentru tine echilibrul între constanță și noutate.
3. Îți stabilești un număr de ture pe care ești dispus să le parcurgi, atât într-o direcție, cât și în cealaltă și începi să le bifezi rând pe rând. Se întâmplă să mai și cazi. Dar asta e foarte bine, că îți dai seama ce n-a fost cum trebuie. Fără căzături și zgârieturi, oare ai știi când iese bine?
- Îți stabilești pentru fiecare mare scop o serie de mici obiective, pentru îndeplinirea cărora trebuie să o apuci ba într-o direcție, ba în cealaltă și începi să bifezi micile reușite și eșecuri în carnețelul vieții. Se întâmplă să mai și suferi, dar fără suferință, oare ai știi ce e fericirea? Fără eșec, oare ai înțelege ce este reușita?
4. Îți îndeplinești targetul și te bucuri.
- Exact.
5. Te pregătești să desenezi noi cercuri. Poate cu alte culori, poate mai mari sau mai mici, poate aici sau acolo, poate acum sau mai încolo.
- Te pregătești pentru noi etape, noi cicluri. Poate cu alte instrumente (mai nou dobândite), poate cu alte persoane în jurul tău, poate aici sau acolo, poate acum sau mai încolo.
6. O iei de la capăt. Cât timp exiști, ești dator față de tine însuți sa-ți desenezi cercurile și să înveți de la ele și sa o iei de la capăt neobosit.
- Exact.