1. Iau role puțin mai mari decât talpa copilului, pentru că, e adevărat, crește repede. Însă, ca cel mic să învețe să patineze, este nevoie să se simtă una cu rola; gheata să fie un spațiu foarte confortabil, în care talpa nu are posibilitatea să se miște necontrolabil stânga-dreapta sau față-spate. Marile firme care comercializează role ne ajută cu tabele, măsurători prin care să depistăm care este mărimea corectă. Nu le luați mai mari de atât! Sigur că nu este o opțiune nici să fie mai mici, pentru că apar bătături; tălpile amorțesc și dor.
2. Nu strâng suficient de mult încuietorile rolelor. Cele mai multe role au trei tipuri de încuietori. Toate trebuie strânse cât de bine se poate, astfel încât piciorul să nu joace. În cazul cataramei de sus ideal este ca cel mic să mai aibă spațiu de doar un degețel între picior și gheată. Cu timpul, atunci când începătorul devine intermediar sau avansat și apar schemele, ele pot fi lăsate și mai largi, pentru o mai mare flexibilitate.
3. Deși sunt inline, adică au o șină cu roți dispuse într-o singură linie, părinții adaugă o roată în plus în spate, paralelă cu roata din linie. Este adevărat că este și greșeala fabricanților care prevăd rolele cu o asemenea „facilitate”. Rollerskatingul presupune împingerea piciorului în diagonală față, așa că și talpa trebuie să poată avea această poziție. Dacă are o roată în plus în spate, cel mic nu va se va putea deplasa corect. Ar urma să meargă cu picioarele paralele către față, ceea ce este aproape imposibil, dacă nu este împins; și oricum această manevră nu are legătură cu rollerskatingul.
4. Părinții stau de o parte și alta a celui mic ce vrea să învețe pe role și îl țin de mâini. Asta înseamnă că va sta foarte sus, când de fapt el are nevoie să-și aplece trunchiul, ca să nu cadă. Poziția corectă pe role presupune formarea unei linii imaginare între umeri, genunchi și partea din față a tălpii, ceea ce sigur aduce după sine flexarea genunchilor. Este o greșeală ca cel mic să stea drept, ca atunci când merge fără role. Trebuie lăsat să adopte poziția corectă singur și să-și găsească echilibrul, fără a fi ridicat de mâini. Ce poate face părintele este să stea în fața copilului, să meargă cu spatele și să creeze din antebrațul lui o bară pe care copilul se poate sprijini la nevoie, o bară care trebuie plasată în dreptul pieptului învățăcelului sau chiar puțin mai jos.
5. Țin foarte mult la cotiere, genunchiere și cască și ignoră protecțiile pentru palme. La început, din cauza faptului că cei mici nu au dobândit poziția corectă în patinatul pe role, au tendința să cadă pe spate, pentru că își distribuie întreaga greutate în călcâie. Atunci când cad pe spate, instictiv pun palmele pe sol, să se protejeze. Așa că protecțiile pentru palme devin extrem de importante, pentru evitarea accidentărilor.
To be continued! Însă pentru asta, vă aștept la cursuri!
0767.966.008
Arina Delcea
Skate through life!